Mester leszek!

“Célunk az, hogy a Miskolcon élő fiatalok maradjanak itthon és itthon legyenek a szakma legjobbjai.”

Bihall Tamás elnök úr volt a vendégünk a programunkban. Örülünk, hogy részt vett a programunkban ezzel támogatva és kedvet csinálva a fiatalok számára.

Mi is történt ?

Szendrei Mihály:

Sziasztok! Itt vagyunk az Aranykorona Történelmi Étteremben egy programon, aminek a neve az, hogy “Mester leszek” ennek a szlogenje, hogy “Légy a szakmád mestere a hazádban” és most jelenleg egy grillezés középen vagyunk még nem főzünk, de hamarosan fogunk. Itt ülök a díszvendégemmel, Bihall Tamással a BOKIK elnökével. Óriási megtiszteltetés, hogy eljött hozzánk, nagy öröm, hogy támogatja ezt a programot és felteszek most néhány kérdést, hogy meg tudjuk mi a véleménye.

Nahát kezdjünk is bele.

Mi a véleményed a szakképzésről így napjainkban?

Bihall Tamás:
Az egyik legfontosabb kérdésnek tartom. Azt gondolom, hogy minden fiatal jól dönt, hogyha szakmát tanul. Utána eldöntheti, hogy dolgozni fog vagy vállalkozó lesz. A szakma biztos ismerete az nagyon fontos. A vendéglátóipar az egy különös fontos terület volt, hisz egy városképet alapvetően meghatározza az, hogy a vendégeket hogyan tudják kiszolgálni, ezért a szakács szakma ez egy alapszakma. Azt hiszem, hogy a szakképzést talán egyre több fiatal látja a saját boldogulása biztos jövőjének.

Szendrei Mihály:
Úgy látom, hogy jó úton járunk, ha támogatjuk azt, hogy minél többen a szakmákat válasszák. Ennek a mai eseménynek is ez a célja.

A jövőt, hogy látod?  Ez a jövőben javulni fog?
Milyen tendenciákat látsz, hogyan látod ezeknek a lehetőségeit, megoldásait?

Bihall Tamás:
Szerintem a szakképzés folyamatosan fel értékelődik. Ezt legkonkrétabban az anyagi juttatásokban lehet megérezni. Én szerintem ma egy komoly szaktudást, komoly jövedelmet, pénzt ér minden fiatal számára, ezt a munkaadók kifizetik, mondom ezt most neked. (nevet)

Szendrei Mihály:
igen, igen (nevet),

Bihall Tamás:
Lehet, hogy ez nem feltétlen mindig nagy öröm, de a jó szakembert azt meg kell fizetni. A kormány ebben eltökélt, van egy program, amelyik azt célozza meg, hogy az iskolai tanulás az legyen még inkább minőségibb. A fiatalok tanulják meg a szakma minden csínját bínját. Kapjanak nagyon komoly anyagi támogatást, már a tanulmányaik alatt, ösztöndíj formájában.

Duális képzést építünk, tehát vállalatoknál, gyakorlatban kell a szakma csínját bínját megtanulni. Azt hiszem úgy, ahogy ezt Ausztriában, Németországban, Európában látjuk. A szabályok, a finanszírozás ebbe az irányba fogja vinni a rendszert, hogy ez minél sikeresebb legyen.

Szendrei Mihály:
Nyilván sok válasz lehetséges, de azért ugye a vállalkozások, főleg az éttermek, ha most ezt az apropót emeljük ki, azért nem egyszerű nekik jó munkavállalókat találni.

Mi az, amivel ők tudják segíteni ezt a folyamatot?

Bihall Tamás:
Szakember hiány van. A vendéglátóipar különösen az a terület, ahol a fiatalok nagy számban mennek külföldre, Ausztriába, Németországba, Angliába és sorolhatnám.  Én azt gondolom, hogy visszatérnek, bár nem az első feltétlenül, meg kell a dolgozókat fizetni, de ennél is fontosabb talán az, hogy legyen egy olyan munkakörülmény egy olyan élethelyzet, amiben jól érzik magukat, céljaik vannak megbecsülik őket és számítanak a véleményükre. Hisz egy jó szakács az befolyásolja az éttermet, a főnöknek el kell, hogy mondja, hogy ezt most nem így hanem amúgy kellene, ha jó főnök vagy akkor szerintem próbálod figyelembe venni. Ha ilyen szituáció, miliő kialakul, akkor a fiatalok itt fognak maradni, erre egyre több jel van és egyre több olyan program, amiről most beszélgetünk, ahol az a célunk, hogy a fiatalok szakmában, komoly tudást szerezzenek, biztos megélhetést és maradjanak itt.

Szendrei Mihály:
Nagyon jó, mert pont ez a célja, ugye a szlogenünk is benne van, ennek az eseménynek, hogy itthon maradjanak a fiatalok és szakmát válasszanak. Külön örülök, annak, hogy említetted az elismerést, azért rendeztük meg ezt a mai programot is, hogy négy szakács tanulónk egy olyan elismerést kapjon azzal, hogy itt főz, nem csak tőlünk, a vendégektől is, és természetesen az iskolától is a Szentpálitól, aki minket ebben támogatott, mivel ők feltöltődnek és azt érzik, hogy jó szakmát választottak, jó helyen vannak. Ezt nyilván én, jómagam a mindennapokban is csinálom.

Mi a véleményed erről a mai programról konkrétan?

Bihall Tamás:
Hát nagyon örülök, egyrészt, annak, hogy meghívtatok, köszönöm szépen. A “Mester leszek” szójáték az egy nagyszerű kifejező üzenet, mert a szakma tudásának a legmagasabb szintje a mester. Ahogy én itt a fiatalokat megismertem rövid idő alatt én szerintem mindegyik mester lesz. Ha egy olyan kiváló patinás étterem-e mögé áll és nagyon sok ilyen lesz remélem Miskolcon, akkor biztos vagyok abban, hogy nagyon sok fiatal fogja ezt a szakmát, ezt a pályát választani. A vendégek itt vannak az étteremben, nekik a közvetlen kontakt a szakáccsal az ételeken keresztül, a pincér, aki kiszolgálja őket, tehát ez egy nagyon komoly dolog. Döntően meghatározza akár Miskolc arculatát is, mert ha idejön egy külföldi, egy befektető, egy partner és egy jó étterembe elmegy és ott jól érzi magát, egész más lesz a véleménye a városról. Tehát jó szakma, mester leszek… és fogjuk meg ezeket a fiatalokat, kiválóak, okosak, támogassuk őket!

Szendrei Mihály:
Abszolút, egyetértek vele, sőt azt gondolom, hogy ezt Te csinálod a mindennapokban is, hiszen a szakképzésért felelsz, ugye az Országos Iparkamarának vagy az elnöke. Így a vége fele a beszélgetésünknek is köszönöm még egyszer, hogy elfogadtad a meghívásunkat és ilyen téren is kiveszed a részed az egészből. Szerintem példaértékű, már csak egy kérdésem lenne, talán ez ilyen elköszönőnek is jó.

Mit üzensz a mai fiataloknak?

Bihall Tamás:
Azt üzenem a mai fiataloknak, hogy egy szakma tudása az egy alap és a mai világban mindenkinek kell biztos tudással rendelkezni valamiben. Ezt kell megkeresni, hogy ki mibe jó, fémben, fában, vendéglátásban, mérnöki tudományokban, pénzügyekben, de választani kell, amit választanak, azt meg kell tanulni, hogyha olyan helyekre kerülnek, mint most itt hozzád Misi, szerintem akkor, az életük jó irányba fordul. A Kamara a szerény eszközeivel igyekszik ebben maximálisan segíteni, támogatni, országos programokban itt a helyi ügyekben egészen konkrétan. Én lelkesen és nagy optimista jövőképpel kérem a fiatalokat, hogy a szakma tanulást azt mindenekelőtt vegyék figyelembe életük során.

Szendrei Mihály:
Köszönjük szépen ezt a gyönyörű összefoglalót, mi, mint kamarai tagok is, továbbra is támogatunk téged mindenben.

Bihall Tamás:

Köszönöm szépen!

Szendrei Mihály
:
úgyhogy így tovább, a fiatalok válasszák a szakmát, köszönjük a figyelmeteket. Sziasztok!

Bihall Tamás:
Sziasztok!

Translate »
powered by prooffactor - social proof notifications